Coming soon: Hefpark TV

Ben niet zo van de emotie-tags bij mijn Facebook-berichten maar deze week toch een uitzondering gemaakt. Bij de film (uit 1928) van Joris Ivens over de Rotterdamse Hefbrug liet ik gisteren optekenen me ‘feestelijk’ te voelen. Het was code voor wie wist wat er speelde. Ik ben namelijk al een paar weken in gesprek met een nieuwe klant en kreeg maandag te horen dat ze graag met mij in zee willen.

Het gaat om het Rotterdamse Hefpark, een stuk groen van twee voetbalvelden groot in de wijk Feijenoord. Het Hefpark ligt tegen het monument De Hefbrug aan en maakt deel uit van het spoortunneltracee: onder de grond rijden treinen, op het maaiveld kan daarom niet gebouwd worden. Omwonenden namen een stuk braakliggend terrein in gebruik. Er zijn nu 40 moestuintjes, een volleybalveld, een BMX-school (met een schitterende baan: de start is waar de Hefbrug eindigt), enkele werkruimtes, een deel is park, er is ruimte voor festivals, er worden kippen en duiven gehouden (omdat die kippen loslopen is er nogal wat gedoe met de tuinders die hun planten opgevreten zien worden, BMX-ers willen geen kip tussen de spaken). Een aanpalende instantie voor verslavingszorg vindt in Het Hefpark dagbesteding voor haar cliënten. Er wordt gekeken of zoiets ook voor psychiatrisch patiënten mogelijk is.

Ik ben gevraagd vanaf 1 januari dit allemaal een beetje soepel te laten samenwerken en met de gebruikers de toekomst van Het Hefpark veilig te stellen. Het is al een feestje om ook weer in Rotterdam aan de slag te gaan, wat het helemaal top maakt is de combinatie van werkzaamheden: groen, vrijwilligers, rafelrandburgers, verrassende combinaties van activiteiten & een plek met veel grootstedelijke dynamiek (wat te doen met de dakloze die af en toe in een kippenhok slaapt?). Een klus die een samenspel wordt van opbouwwerk, welzijnswerk, afstemming met vergelijkbare projecten in de Maasstad, maatschappelijk werk, coördineren, draagvlak creëren, faciliteren en ontwikkelen. Heerlijk, om daar een paar jaar ongediplomeerd aan de slag te gaan. Moest wel 1 ding beloven: dat ik er ook ga filmen. Geen probleem: de iPad-televisie gaat mee naar de Randstad. Coming soon: Hefpark TV.

Dit bericht is geplaatst in Foto, Rotterdam, Werk met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie