ZIEN WAT HET KAPITAAL MET MENSEN DOET?

★★★★☆

Een film van Ken Loach kijk je niet voor de lol. De kroniekschrijver van de Britse arbeidersbeweging legt ook in ‘Sorry we missed you’ vingers op pijnlijke plekken. Daarvoor volgt de regisseur het waarschijnlijk ooit warme gezin van Ricky en Abbie (overtuigend gespeeld door Kris Hitchen en Debbie Honeywood).

Zij sappelt als verpleegster aan huis, Ricky wordt schijnzelfstandige en bezorgt pakketjes. De scanner is de levenslijn met zijn onbehouwen baas. Alles wordt gevolgd en van minuut tot minuut gepland en gecheckt. Diensten van 14 uur, zes dagen in de week. Geen rechten. In een met geleend geld gekochte bus en een streng strafsysteem voor alles dat fout gaat of de baas niet bevalt. Informatietechnologie zou ons vrijheid brengen. Loach laat zien dat het tegendeel ook gebeurt.

Sorry we missed You toont de moderne armoede. Net niet dakloos maar wel constant de dreiging daarvan. Zoveel van huis dat de twee kinderen het zelf moeten uitzoeken. Abbie maakt indruk als we haar, tussen twee verpleegadressen door, de kinderen telefonisch instructies zien geven. En dan heb je al lang het idee dat je naar een realtime gezinsdrama kijkt. Want drama wordt het. In de laatste scène rijdt Ricky gewond naar het distributiepunt. Alles dat fout kan gaan ging fout, maar er moet verdiend worden. Ook als de economische basis onder het gezin aan barrels ligt. Ricky kan niet anders.

Naar Sorry we missed You kijken kan niet zonder te denken aan de acties van de vakbonden voor een eerlijker betaling van de Nederlandse schijnzelfstandigen bij bezorgdiensten als Picnic of andere thuisbezorgers. Als we buiten staan oppert mevrouw Omta: “Zullen we maar weer zelf naar de Jumbo gaan?”

Dit bericht is geplaatst in Film, Opinie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie