IS DE OVERLAST VAN LACHGASGEBRUIKERS VOORBIJ?

Iedere 500-ste volger van mijn Facebookpagina Heftig krijgt een Pizza TV. Dan mag je ons op pad sturen voor een videoreportage over iets in Rotterdam. Bestel-televisie, zeg maar.

Rinus van Oosten is onze 2500-ste volger en had een duidelijke opdracht: “Een reportage over de lachgasgebruikers die ’s avonds de kades van Het Noordereiland onveilig maken”.

Dat lachgas is op het eiland nogal een dingetje. Het gebruik gaat vaak gepaard met overlast, groepjes jongeren zijn soms vervelend aanwezig aan de waterkant en ze laten als dank de lachgaspatronen achter, evenals de ballonnen waarmee ze het gas inhaleren. Niet echt tof. Afgelopen jaren haalde het Noordereiland er regelmatig het nieuws mee, want de bewoners waren het zat.

Er is wel wat ondernomen. Betonblokken sluiten nu een deel van Maaskade af, zodat er geen auto’s kunnen komen. In december besluit de gemeenteraad dat er in Rotterdam een verbod komt op het gebruik van lachgas op straat, als daarbij overlast ontstaat. Het verbod is op 1 januari ingegaan.

Afgelopen weekend ben ik drie avonden op zoek geweest naar lachgasgebruikers. Ik deed dat na 23:00, de eindtijd van het betaald parkeren. Geen ballon gezien, laat staan gebruikers. Daarom geen Pizza TV maar een Pizza Story.

Wel zag ik alle avonden een tiental (hooguit) auto’s met jongeren die blowen, chillen of gewoon lekker van het uitzicht op de bruggen genieten. Er worden selfies gemaakt of foto’s van elkaar. Gelijk hebben ze want het uitzicht is ook ‘s avonds wonderschoon. In een enkele auto klinkt muziek, niet hard. Een clubje staat zaterdagavond naast de auto relaxed bier te drinken. Er is geen enkele overlast.

Tijdens de ochtendronde passeer ik de paar gaspatronen die al een tijdje naast het bruggenhoofd van de oude Willemsbrug liggen, achter en onder een bouwhek. Er zijn daar en elders rond het eiland geen nieuwe bijgekomen. Althans, ik heb ze niet gezien. Valt het dus mee? Nu wel, wat er gebeurt als de dagen langer en weer warmer worden zullen we zien.

Maar misschien hebben de voortdurende aandacht, de betonnen versperringen, extra controles en het verbod op overlast gewerkt. Zou mooi zijn. En dat jongeren naar het eiland komen om met ons mee te genieten, dat’s toch eigenlijk alleen maar mooi en logisch? Een toffere plek om te chillen is er in Rotterdam niet. Zeg nou zelf.

Dit bericht is geplaatst in Heftig, Rotterdam met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie