BOMBSHELL TOONT DE DYNAMIEK VAN SEKSUEEL MISBRUIK

★★★★☆

Bombshell is een film op het randje. Het onderwerp is loodzwaar (seksueel misbruik en machtsongelijkheid op de werkvloer), de toon vaak luchtig (soms bijna die van een komedie). En toch beklijft de film van regisseur Jay Roach, misschien wel juist door deze spagaat in het script.

Het grotendeels waargebeurde verhaal gaat over Fox News, de Noord-Amerikaanse nieuwszender: rechtser dan rechts, razend populair, dikke vrienden met Trump. Hoogste baas Roger Ailes (John Lithgow) leidt de nieuworganisatie met straffe hand en denkt te weten wat zijn kijkers willen zien: vrouwenbenen. Dus zijn de presentatietafels transparant, de rokken kort en de hakken hoog. Alle presentatrices hebben hetzelfde Barbie-kapsel.

In een bijna terloopse scene zien we die presentatrices zich in nauw sluitende en vooral spaarzame kleding persen. En daarmee is een deel van het verhaal van Bombshell verteld: iedereen zwicht uiteindelijk voor de seksuele wensdromerij van de hoogste baas. Een ongemakkelijke conclusie omdat inmiddels een andere verhaallijn over een MeToo-affaire gaat.

De op een zijspoor gezette presentatrice Gretchen Carlson (Nicole Kidman) brengt Ailes uiteindelijk ten val. Een actie die ze goed voorbereidde. Ze nam, bijvoorbeeld, een jaar al hun gesprekken op. Lang lijkt Carlson alleen te staan. Ondertussen zien we collega’s worstelen. Ook zij moesten tijdens hun auditie bij Ailes hun ‘loyaliteit bewijzen’, een synoniem voor strippen en sexuele handelingen.

De van ambities overlopende christen-millennial Kayla (Margot Robbie) is geen bestaand personage maar staat voor alle vrouwen bij Fox News die zijn misbruikt. In een tergend pijnlijke scene zien we hoe ze de rok steeds hoger moet houden, totdat haar slipje zichtbaar is. Ailes’ assistente aan de andere kant van deur weet precies wat er in het kantoor gebeurt, ze werft actief ‘vers vlees’ en is daardoor behoorlijk discutabel. Bombshell haalt het misbruik daarmee uit de man-vrouw tegenstelling, iedereen kan slachtoffer of mede-verantwoordelijk zijn.

Sterpresentatrice Megyn Kelly (Charlize Theron) is de verbindende schakel in de film. Na een flitsende introductie van wat Fox News is, welke afdeling waar in het gebouw zit en hoe de machtsverhoudingen zijn, zien we hoe Kelly twijfelt. Wat betekent het voor haar redactie als ze ook een klacht indient, welke carrière zet ze op het spel? Waar betalen we onze hypotheek van, houdt ze haar man voor. Op de werkvloer wordt dan openlijk actie gevoerd voor Aisles, de druk om daar aan mee te doen is groot.

Uiteindelijk blijkt Kelly een van de twintigtal vrouwen die een klacht indient. Als de affaire publiek wordt is Aisles in een paar weken exit. Fox schikt de zaak voor tientallen miljoenen.

Bombshell is de moeite. Veel facetten van de dynamiek rond misbruik en macht op de werkvloer krijgen aandacht. Kidman, Lithgow, Theron en Robbie acteren overtuigend. De laatste twee verdienen hun Oscar-nominatie.

Dit bericht is geplaatst in Film, Opinie met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie