Zonnepanelen doen wat ze moeten doen

panelen”Een huis moet je eigenlijk twee keer bouwen”, zei mijn moeder toen we in 2010 onze woning een aanbouw gaven. Stel dat dit kan. Dan hadden de zonnepanelen die we een jaar geleden plaatsten misschien niet op het oosten gelegen maar op het, gunstiger, zuiden. Acht stuks. Samen goed (geschat) voor 1500 kWh (op het zuiden was het 1700 kWh geweest). Vandaag (na 365 dagen) tikt de teller 1450 kWh af.

Voordat mevrouw en meneer Omta voor 3200 euro panelen lieten leggen hebben we goed naar ons verbruik gekeken. Dat was toen gemiddeld 2300 kWh per jaar. Wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Televisie, koelkast en vrieskist zijn vervangen door de op dat moment zuinigste A+++ varianten. Vooral de 20 jaar oude vrieskist en in 2000 gekochte koelkast waren stroomslurpers (met respectievelijk 475 en 350 kWh). De vriezer die we dit jaar vulden met groente en soep uit de moestuin verbruikt 125 kWh, onze koelkast nog geen 100. Een besparing van 30%. In ruimtes waar we niet zijn brandt nooit licht, verder doen we niet moeilijk over een lamp meer of minder. Al het licht komt van spaar- of ledlampen. ’s Nachts en bij lange afwezigheid gaat de router uit. We hebben een wasmachine, geen droger. Samen is het goed voor 1350 kWh per jaar. We houden dus 100 kWh over.

Ook Oud-Sabbinge en de omliggende polders tellen steeds meer woningen en bedrijfspanden met zonnepanelen. Logisch: de terugverdientijd gaat naar 5-6 jaar. Zelf stroom opslaan is nog erg duur. Maar door innovaties en massaproductie in de auto-industrie worden de accu’s razendsnel goedkoper. Over een paar jaar staan er brandstofcellen in onze schuur. Dit is waarom Delta hoognodig moet overstappen op een duurzame strategie. Want ook de Zeeuwse consument wordt producent. Op de schuur is nog plek voor panelen.

De kachels? Zeker is dat het gas een keer op is. Wat de duurzame manier van verwarmen wordt, durf ik niet in te schatten. Een Solar Freezer past niet onder ons huis: we hebben geen kruipruimte voor deze sympathieke uitvinding uit Lichtenvoorde.

Dit bericht is geplaatst in Duurzaamheid, Oud-Sabbinge met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie