Door de bank genomen

deverleidersIk had gisteravond -met mevrouw Omta aan mijn zijde- een déjà vu. In de Rotterdamse schouwburg ging ik in gedachten terug naar de jaren tachtig, de jaren van de vorige grote economische crisis. Overal in Europa demonstreerden burgers tegen de verslechterende omstandigheden. Vaak was politiek theater deel van de acties. In Rotterdam speelde destijds theatergroep Discus een grote rol. Vuile Mong en zijn Vieze Gasten, nog zo’n naam uit die tijd. En Toneelwerkgroep Proloog. Als het meezat verzorgde Bots de muziek:

Gisteravond waren het vijf van de beste acteurs die ons land kent die als De Verleiders hun derde voorstelling speelden (‘Door de bank genomen’), deze keer over geld en het scheppen van geld. Dat laatste doen de banken -uit het niets- leerden we. De voorstelling eindigt met een politieke geladen oproep geldcreatie en geldbeheer weer over te laten aan de overheid. De voorstelling was in al haar rechtlijnigheid erg de moeite en verflauwde geen moment. Al met al een toffe avond gehad, die begon in de markthal met de heerlijke tapas van BasQ.

Eerder die dag sprak ik in Goes een ondernemer en vertelde ’s avonds naar ‘Door de bank genomen’ te gaan. “Dat is me 1 keer overkomen”, zei hij: “Dat was geen lolletje”. Ik snap nu waarom.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie