“Ik ga liever naar het museum”

Wat de aanleiding was, weet ik niet meer. Maar ergens halverwege de basisschool haalde mijn liefste middelste dochter het Jeugdjournaal met een parmantig uitgesproken “Ik ga liever met mijn vader naar het museum, dan naar de disco”. Of ze al wist wat een disco is, betwijfel ik. Dat ze graag naar het museum ging was logisch want elk bezoek sloten we af met fris en gebak. Je moet wat om kinderen cultuur snuiven leuk te laten vinden.

Twintig jaar (en vele disco’s en festivals) later informeerde ze onlangs naar werk van Rubens. Een van de mooiste collecties hangt in het Museum voor Schone Kunsten in zijn woonplaats Antwerpen. Maar dat is enkele jaren gesloten voor een verbouwing. Gelukkig heeft Antwerpen ook nog het Rubenshuis, het stadspaleis waar de schilder woonde. Daar hangen mooie, kleinere werken. Voor het het echte spektakel moesten we naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Ik ben regelmatig in Antwerpen maar bezocht nog nooit het prachtige Godshuis (in 1521 na twee eeuwen bouwen opgeleverd) dat de skyline van het centrum nog steeds domineert. Het was de moeite. Meer dan, zelfs. Evenals de geschilderde nalatenschap van Peter Paul Rubens.

 

Dit bericht is geplaatst in Foto met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie