Het begon met Beperkt Houdbaar

Vandaag besteedt het Filmfestival Rotterdam aandacht aan de pioniers die ruim 30 jaar geleden aan de slag gingen met een nieuw medium: video. Tot de jaren tachtig was bewegend beeld nog film: grote apparaten met een spoel waarop hooguit een paar minuten beeld paste. Een duur en bewerkelijk proces. Video (met banden die hergebruikt konden worden) maakte het proces een stuk eenvoudiger. En wat goedkoper.

Beperkt Houdbaar verzamelde een aantal van de Rotterdamse videopioniers. Met een maandelijks videojournaal over vooral sociale onderwerpen begonnen we Rotterdammers met bewegend beeld te informeren over hun stad. Er was ook ruimte voor satire (de rubriek Brandmerk).

De financiering regelden we creatief. We hadden (een beperkt aantal) abonnees: bejaardenhuizen, jongerencentra en een enkele electronicawinkel die het in de etalage vertoonde. Bejaarden maakten zo kennis met punkmuziek. En haakten daarna snel af, trouwens. De abonnees fietsten we maandelijks af: band ophalen, nieuwe uitzending er op kopiëren, band bezorgen. Na zes uitzendingen van 30 minuten had de abonnee een eigen archiefband. De rubriek Kassa! boodt een goedkoop alternatief voor reclame met bewegend beeld. We schreven ons als collectief in op videocursussen waar gebruik van apparatuur tot het cursuspakket behoorde. Na afloop van de cursus begonnen we een volgende. Apparatuur die we huurden met de subsidie voor een documentaire over een rakettengordel rond de Rotterdamse haven, gebruikten we ook voor nieuwsreportages. En zo rotzooiden we ons door de facilitaire lasten.

Maar het was vooral het enthousiasme dat ons overeind hield en dat me is bijgebleven. Terrein verkennen dat nog bijna niemand bezocht. Vallen en opstaan. Een vak ontwikkelen en leren. Tot op de dag van vandaag zijn makers van Beperkt Houdbaar werkzaam in de media of videoproductie. Ik dus ook. Leuk dat het Rotterdamse filmfestival Beperkt Houdbaar en soortgelijke initiatieven uit die jaren aandacht schenkt. En terecht. Want alle verandering begint met pionieren.

Het Rotterdamse gemeentearchief bewaart de uitzendingen van Beperkt Houdbaar en digitaliseerde ze. Het Maasstedelijke online magazine Vers Beton doet een eerste poging tot duiding.

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis, Rotterdam, Werk met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie