75 JAAR GELEDEN BEVRIJDT OUD-SABBINGE ZICHZELF

Als Canadese Shermantanks op 30 oktober 1944 De Ring op rijden is de bemanning nog maar net bekomen van de verrassing die tussen Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge wachtte. Daar, op de Kortedijk, stuiten ze op een colonne met 125 gevangen Duitsers, door Sabbingers zelf opgehaald uit de polders en helemaal klaar voor verder transport door de Canadezen. Oud-Sabbinge bevrijdt zo zichzelf.

Jan Kleinepier behoort tot het groepje Sabbingers dat (in de wetenschap dat de bevrijders dicht bij zijn) op pad gaat om bezetters gevangen te nemen. De spanning zelf ‘t Ouweland te bevrijden is voelbaar als de mannen verzamelen op De Ring en naar de polders gaan. De Duitsers worden opgehaald bij de boerderijen waar ze zich tijdens de terugtocht hadden verscholen. Kleinepier: “Bram van Weele was er bij, politieman Bram Bliek en Bartels, een ondergedoken politieman. En nog een paar. Bartels, Bliek en van Weele hadden een pistool”. Gelukkig beseffen de geroutineerde Duitse soldaten dat de oorlog voor hen voorbij is en geven zij zich over.

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis, Goes, Oud-Sabbinge, Video, Wolphaartsdijk, Zeeland met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie