ONS LAATSTE AVONDMAAL

We waren vandaag in Arras. Een onopvallend provinciestadje met twee mooie, verantwoord gereconstrueerde pleinen. Dat laatste was nodig na de Eerste Wereldoorlog. Historisch is die reconstructie zo goed gedaan dat – als je dit niet weet – amper opvalt dat het relatieve nieuwbouw is. Het doet denken aan de Oude Stad in het Poolse Gdansk, ook zo’n staaltje overtuigende na-oorlogse wederopbouw. Of de Abdij in Middelburg.

Het grootste plein in Arras was een verschrikking: helemaal in gebruik als kerstmarkt, de decemberplaag van dit millennium. Rondom obstakels tegen terroristische aanvallen. Houten optrekjes en een reuzenrad verpesten de mogelijkheid La Grand Place te beleven. Het kleinere Place des Héros weerstaat de kerstcommercie beter en ligt er redelijk intact bij.

Fijner is het bezoek aan het Musée des Beaux-Arts. Kunst vanaf de vroege middeleeuwen. De verzameling grafstenen is de moeite. Even verderop hangen Bruegel en Jordaens. Maar het meest plezieren de schilderijen van rond 1900. Realistisch, bijna foto’s.

Terug in Audresselles halen we de twee gereserveerde kreeften op. Uit zee gevist door mannen die met een bootje de golven trotseren om hun manden te legen.

De begeleidende risotto is gegaard in de kreeftenbouillon. Citroenmayonaise om te dippen. We vieren ons laatste avondmaal alhier.

Dit bericht is geplaatst in Privé met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie