DE SPIN-OFF VAN KERST

Afbeelding kan het volgende bevatten: eten en water

In 1973 verschijnt Het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Een zes centimeter dikke pil met recepten die toegang bieden tot de keuken van Indonesië. 1973 is ook het jaar waarin ik Meppel verlaat om in Amsterdam te studeren, en dus het jaar waarin ik zelf verantwoordelijk wordt voor mijn maaltijden.

Beb Vuyk’s standaardwerk is een van de eerste kookboeken die ik gebruik. In het begin nog aarzelend, maar met koken is het eigenlijk als met sex: oefening baart kunst. Rijsttafels maken wordt steeds leuker. En vrijer, door mijn variaties op de recepten van Bep.

Overmoedig suggereer ik eind 2019 met Kerst de maaltijden te verzorgen. Het wordt door mevrouw Omta in dank aanvaard. Dus stond ik twee dagen in de keuken en aten we vier dagen Aziatisch.

Nieuw waren de Thaise mosselen. Gebakken in uien, knoflook, vers geraspte gember, citroensap, vissaus, rode pepers, citroengras en koriandersteeltjes. Overgoten met kokosmelk. Bij het opdienen de korianderblaadjes er over. Een blijvertje, zo lekker.

Gelukkig is een van de prettigheden op de Rotterdamse centrummarkt de kraam met Zeeuwse zeevruchten. Dus gingen we vandaag in de herhaling: met gegrilde oesters en die Thaise mosselen, de spin-off van de kerstmaaltijden.

En die stralende dame, dat is mevrouw Omta. Tijdens het nationaal vuurwerk, om de hoek. De vakantie zit er bijna op.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, glimlacht, vuurwerk en nacht

Dit bericht is geplaatst in Privé, Rotterdam met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie