IN VOOR- EN TEGENPOEP

Ik lig weer een ochtend in het ziekenhuis. Mijn week chemovakantie zit er op, de derde van zes kuren is begonnen. Drie uur lang druppelt het gif mijn ader in. De komende twee weken slik ik thuis – in pilvorm – dagelijks twee maal de rest van de chemo. Ik vertrouw er op dat de derde ronde net zo soepel verloopt als de tweede, dus zonder noemenswaardige bijwerkingen. Afgelopen week genoten van al het bezoek dat in de chemovrije week langs kwam.
 
Waar ik ook van geniet dat is mijn stoelgang. Want dat is nogal een dingetje geweest. De tumor zit in de endeldarm en ging aan het begin van de zomer afvalstoffen afscheiden. Hoort er bij maar die afvalstoffen meldden zich onaangekondigd bij de uitgang, soms meerdere keren per uur.
 
Ik verbleef bijna permanent in de slaapkamer omdat daar een toilet naast zit. Talloze malen op een dag (en ook ‘s nachts) zette ik de paar passen naar de pot. Om wat meer bewegingsvrijheid te hebben gebruikte ik eerst inlegkruisjes en later een luier, een zwaar onderschatte uitvinding.
 
De stap naar een inlegkruisje en zeker die naar een luier was een grote. Maar wat enorm hielp waren het gemak en de beweegruimte die het me opleverden, ik kon weer uren van huis.
 
Inmiddels heeft de natuurlijke gang van zaken zich hersteld. Door de chemo is de tumor in mijn darm zodanig aangetast dat er geen afvalstoffen meer worden afgescheiden. Trots als een peuter meldde ik mevrouw Omta en mijn dochters een paar dagen geleden dat ik weer een normale stoelgang heb. Ook een kankerpatiënt telt zijn zegeningen. In Huize Omta klinkt nog amper de geactualiseerde huwelijksbelofte “Schat, we zijn getrouwd in voor- en tegenpoep”.
 
Den oncoloog bevestigde van de week dat de chemo goed aanslaat: de gemeten kankerwaarden in mijn bloed zijn gehalveerd. Dat was erg aangenaam nieuws.
 
De foto (gemaakt door Josje Deekens) is van een paar weken geleden, inmiddels zitten er weer wat kilo’s aan want niet alleen de stoelgang maar ook de eetlust is volledig hersteld.
Dit bericht is geplaatst in Mevrouw Omta, Privé met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie