WERELD ST…ST…STOTTERDAG

Ik heb het niet verzonnen maar het is vandaag Wereld Stotterdag. Ik ben een stotteraar. En behoorlijk ernstig ook. Op de lagere school kwam ik bij een goede logopedist terecht. Zij leerde mij een ademhalingstechniek die het ongemak aardig verhielp en nog steeds verhelpt (samengevat: goed getimed heel kort inademen vanuit het middenrif, onmerkbaar voor wie naar mij luistert).

Zelf leerde ik gaandeweg het leven stottervalkuilen te vermijden, vooral bij woorden met veel lettergrepen. Als ik een zin begin voel ik aan waar het risico zit en kan ik – heel behendig – al pratend een alternatief zinsverloop kiezen. Vergeet die route soms als ik boos ben, maar dat gebeurt gelukkig niet zo vaak.

Dit bericht is geplaatst in Privé met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord