MARK BOS 1965 – 2015

Schermafbeelding 2015-05-04 om 01.20.22Soms kruipt een nieuwsbericht onder je huid en blijft daar zitten. Ik had dat dit weekend. Gisterochtend meldden nieuwssites dat journalist Mark Bos vrijdagavond is overleden. Nog maar 49 jaar. Heel Nederland wist dat Mark prostaatkanker had en niet van plan was de aangekondigde dood te laten zegevieren. Met ook allerlei alternatieve benaderingen en veel extreem sporten probeerde Mark Magere Hein voor te blijven. Dat lukte lang maar toch hield het op.

Mark en ik waren jaren collega’s bij het Rotterdamse Stads TV. Ik was eindredacteur en zijn chef. Mark was ook toen al een goede journalist maar (daarom?) niet gemakkelijk. Als hij een verhaal beet dacht te hebben dan wilde hij niet loslaten. Vaak had hij gelijk, soms draafde hij door. Discussies daarover konden hoog oplopen en knetteren. Op zijn Rotterdams, zeg maar. Al waren we dat geen van tweeën. Hij kwam uit Brabant, ik uit Drenthe. Alle twee eigenwijs. Mark’s eigenwijzigheid zag ik terug in de interviews die hij gaf in de maanden voor zijn dood. Niet willen opgeven. Tot het gaatje gaan.

Terug kwam ook de herinnering aan een oudejaarsavond die we midden jaren ’90 vierden in de nieuwbouwwoning die Mark met zijn toenmalige partner net had gekocht. Bij het openen van de champagne schoot ik een forse deuk in het kort daarvoor opgeleverde plafond. “Geeft niet”, zei Mark, hard lachend.

Vorig jaar ontbrak Mark op de Stads TV-reünie. Ik weet niet of hij er geen zin in had of dat zijn afwezigheid met zijn toen al zieke prostaat had te maken. We verloren elkaar uit het oog. Het zal een jaar of tien geleden zijn dat we elkaar voor het laatst spraken. In Rotterdam. Hij kwam nog wel eens voorbij als ik naar RTL Nieuws of EenVandaag keek. Het afgelopen jaar zag ik Mark vooral bij Tan en Jinek op de buis, pratend over zijn kanker en de documentaire die hij daarover maakte: Retour Hemel. Openhartig. Soms pijnlijk openhartig. Maar nog steeds Mark. Door die eigenwijzigheid.

Retour Hemel (54 min.) staat hier.

Dit bericht is geplaatst in Werk met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie