GOES SLUIT GOESTIG IN HET HART

Schermafbeelding 2015-08-24 om 18.21.54

Slechts vijf maanden na de start is Goestig met afstand de populairste Zeeuwse lokale omroep op Facebook: deze week krijgt Goestig de 2000-ste Facebook-paginalike. Gemiddeld zien 3600 internetters de Goestig-filmpjes. Op jaarbasis verwacht Goestig 1.2 tot 1.4 miljoen kijkers.  Voor het eerste iPad-televisiestation van Nederland zijn dat prettige cijfers. De verklaring: continuïteit, dienstbare techniek, ijzeren formats, diversiteit en grote betrokkenheid.

Continuïteit

Televisie maken is van begin tot het eind een creatief proces. De ideeën waar je mee begint, de keuzes tijdens de uitvoering en de manier van afwerken: allemaal momenten waarop je invloed hebt, waarmee je je identiteit vorm geeft. En daarin wil je graag onderscheidend zijn. Want er wordt al zoveel video geproduceerd. Maar het zijn ook momenten waarin je eenvoudig de weg kwijt raakt. En dan maak je bagger. Goestig heeft vanaf het begin niet gekozen voor creativiteit maar voor continuïteit: hoe garanderen wij dat we dagelijks om 07:00 uur een leuke video over Goes publiceren? Iedere dag weer, horizontaal programmeren op internet. Dat was soms best lastig, vooral in het begin. Na ruim 160 video’s weten we dat we die ijzeren regelmaat in de vingers hebben. We gingen met vakantie, waren vaak weg wegens familie-omstandigheden. Maar iedere dag publiceerden we een filmpje over Goes. Komend jaar volgen de uitbouw, verdieping en verbreding. Dat we kozen voor continuïteit is ook terug te zien in onze keuze een nieuwszender te zijn: we doen kort en bondig verslag, zonder fratsen. Televisie maken is een ambacht. En bij elk ambacht moet eerst de basis staan als een huis. Bij ons: filmen, interviewen en monteren. Dus bij Goestig geen oeverloze crea- of ego-exercities en geen overkill aan faciliteiten. Doe maar gewoon, dan krijg je Goestig.

Verhaal gaat verder na de video.

“We maakten mooie reportages door gewoon een stukje te wandelen, iPad in de tas”. Kijkers: 28.000, overgenomen door Geen Stijl.

Dienstbare techniek

Goestig is het eerste televisiestation van Nederland dat alles doet met een iPad: opnemen, monteren en uitzenden (binnenkort ook live). Waarom een tablet? Omdat het erg goedkoop is. Voor 400 euro heb je een schier onverwoestbare uitrusting om televisie te maken. Dus de faciliteiten zijn nooit een belemmering: iedere filmende Goestig-medewerker heeft een eigen iPad. De keus voor de tablet is ook ingegeven uit nieuwsgierigheid: zou het lukken? Inmiddels weten we dat het heel goed kan. Al doende hebben we ontdekt hoe de iPad maximaal benut kan worden. Allerlei technische uitbreidingen zijn mogelijk maar ons motto is ‘wat je niet hebt, kan ook niet kapot of vergeten worden’. Door bij omgevingsgeluid de gast extra close in beeld te brengen kunnen we volstaan met de ingebouwde microfoon. Met de tablet zijn we maximaal mobiel: we kunnen snel acties volgen, dicht op onderwerpen kruipen en opgaan in de situatie. “Zijn jullie al klaar?”, horen we vaak. De kwaliteiten en mogelijkheden van de iPad zijn -weten we inmiddels- ruim voldoende voor lokale en regionale omroepen.

IJzeren formats

Een format is het geheel aan afspraken rond een televisie-item. Goestig-nieuwsitems duren nooit langer dan 2 minuten. Die lengte is bewust gekozen want passend bij de vluchtigheid van het medium internet. Rond de opbouw van een item hebben we ook afspraken. Die geven richting aan het filmen en het monteren en stellen iedere medewerker in staat over elk onderwerp in korte tijd een acceptabele video te maken. Vaak binnen het uur. Een Goestig-reportage bestaat voor minimaal de helft uit bewegend beeld, want bewegend beeld is wat ons onderscheidt van de radio en kranten. Onze interviews zijn daarom kort en bondig, gericht op de essentie. Goede formats garanderen ook dat de kijker krijgt wat hij verwacht en niet merkt wie het item maakte. De formats van Goestig zijn zo ontworpen dat ze een prettige omgeving bieden aan beginnende programmamakers: ze weten wat ze te doen staat. Zo zijn de format-afspraken de basis voor een van de Goestig-doelstellingen: een ontspannen werkomgeving zijn voor wie televisie wil leren maken.

Diversiteit

eigenrichting01Goestig is een gemeenschapsorganisatie. Goesenaren die nieuws willen leren filmen en monteren kunnen bij ons hun hart ophalen. We gaan voor een team waarin ook uitdrukkelijk plaats is voor Goesenaren die elders niet zo gauw aan de bak komen. Momenteel hebben we een medewerker met een psychiatrisch dossier (“Een paar maanden Goestig waren beter voor me dan al die jaren Emergis”) en een uitgeprocedeerde asielzoeker. Voor de uitbreiding zoeken we meer psychiatrische patiënten, mensen met een beperking of een extreem grote afstand tot de arbeidsmarkt of het onderwijs. De diversiteit van Goestig zit ook in de onderwerpen. We zijn een nieuwszender en lokaal nieuws is alles wat vandaag in Goes gebeurt. Zonder beperking. Sport, cultuur, politiek, activiteiten in wijken of dorpen van Goes, het is allemaal een reportage waard.

Betrokkenheid

Goestig gaat nagenoeg altijd in op onderwerpsuggesties van kijkers (we krijgen ze steeds vaker) en heeft haar eigen kijkersredactie: iedere 100-ste paginalike op Facebook wint een Pizza TV, besteltelevisie. De winnaar kan ons op pad sturen. Pizza TV levert schitterende reportages. We zijn zelf Goesenaren en komen iedere dag buitenshuis. We maakten mooie reportages door gewoon een stukje te wandelen, iPad in de tas. Waar we buitengewoon blij mee zijn is de respons van de kijkers. Wie op een Goestig-video klikt -weten we dankzij Facebook- kijkt in tweederde van de gevallen de hele video uit. Dat is hoog. Facebook leert ook dat de betrokkenheid van onze kijkers (vind-ik-leuk’s, reacties en gedeelde items) in vergelijking met de andere Zeeuwse lokale televisiezenders extreem hoog is: op weekbasis gemiddeld zo’n 30-35% van het aantal paginalikes (bij de anderen schommelt het doorgaans tussen 5 en 10 procent). Omdat het overgrote deel van onze Facebook-volgers uit Goes komt weten we na vijf maanden dat Goes Goestig in het hart gesloten heeft. Dat is fijn.

Dit bericht is geplaatst in Goes, Video, Werk met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie